PROJECT information

Project size:       4-storey residence for a total of 196 condos. The first phase covered an area of 64 000 square feet, with each floor providing 16 000 square feet.
         
Duration of installation:       2 months
         
Location:        Montréal
         
Owner:       Beauward 
         
Architect:        Luc Allard, Architecte
         
Contractor:        Sylvain Allard
         
Prefabricated components:        Products used by building:
        ● 720 hollow core slabs for 64 000 square feet 
        ● 210 architectural, structural and sandwich walls for 22 319 square feet

Project size:       4-storey residence for a total of 196 condos. The first phase covered an area of 64 000 square feet, with each floor providing 16 000 square feet.
         
Duration of installation:       2 months
         
Location:        Montréal
         
Owner:       Beauward 
         
Architect:        Luc Allard, Architecte
         
Contractor:        Sylvain Allard
         
Prefabricated components:        Products used by building:
        ● 720 hollow core slabs for 64 000 square feet 
        ● 210 architectural, structural and sandwich walls for 22 319 square feet

Description

The whole structure was realized with structural panels which also served as partition walls between the residences. The envelope was designed with a texture imitating the natural stones of the nearby church. The use of prefabricated structural and architectural concrete system made this project possible in a record time of 2 months; The project began in March and the students moved there in September. The interior walls received the paint directly, minimizing the costs of interior finishing. The system of sandwich panels proved to be extremely successful because of its energy efficiency. Comparative savings of 30% have been reported for similar residences in addition to other physical properties in the building that exceed basic standards in terms of sound insulation, incombustibility, maintenance, cost savings, and durability.

The whole structure was realized with structural panels which also served as partition walls between the residences. The envelope was designed with a texture imitating the natural stones of the nearby church. The use of prefabricated structural and architectural concrete system made this project possible in a record time of 2 months; The project began in March and the students moved there in September. The interior walls received the paint directly, minimizing the costs of interior finishing. The system of sandwich panels proved to be extremely successful because of its energy efficiency. Comparative savings of 30% have been reported for similar residences in addition to other physical properties in the building that exceed basic standards in terms of sound insulation, incombustibility, maintenance, cost savings, and durability.

Photos